Pagina 6 ~ Cetatea Histria
Pe malul lacului Sinoe, “la o departare de 500 de stadii de gura sacra a Istrului” (dupa cum precizeaza Strabon), se afla
Cetatea Histria – prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.
Intemeiata pe la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr. dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet. Orasul a avut o dezvoltare neintrerupta timp de 1300 de ani, incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. In cursul secolului al VII-lea d.Hr., cetatea a fost distrusa de atacurile avaro-slave si parasita treptat de locuitorii sai.
In perioada greaca (sec. VII – I i.Hr.), orasul era format din doua unitati distincte (dupa un model urban cunoscut in lumea antica) – acropola si asezarea civila, fiecare inconjurate de cate un zid de incinta propriu, ce insumau o suprafata de aproape 35ha. Dupa o distrugere violenta, catre sfarsitul sec. VI i.Hr., in plina perioada clasica, un nou zid de incinta reduce la jumatate suprafata orasului. In aceasta perioada Histria cunoaste un regim democratic, aderarea la Liga Maritima Ateniana, comert intens si chiar moneda proprie. Incercarea primului val de sciti de a se stabili in sudul Dunarii, precum si razvratirile cetatilor pontice impotriva lui Lysimach aduc cetatii o noua distrugere, catre sfarsitul sec. IV i.Hr.
Secolele urmatoare aduc atat refacerea oras
http://turismuldinromania.xhost.ro/cetatea_histria.html
Pagina 6 ~ Alte saloane din aceeasi categorie:
Cetatea Medievala din AiudCetatea BastioaraTransalpinaManastirea CoziaLacul VidraCetatea SucidavaPodul lui DumnezuMuzeul GorjCasa BanieiStatiunea CheiaSfinxul din BucegiSalina SlanicMuzeul CeasuluiManastirea SinaiaManastirea CaraimanCastelul PelisorCastelul PelesBusteniManastirea Sfintii VoievoziComplexul podurilor de la Fetesti