Pagina 2 ~ Salina Turda
Cu peste 13,5 milioane de ani in urma, ca urmare a unui climat tropical, la mare adancime in subteran au luat nasterezacamintele de sare din Transilvania, zacaminte care au fost exploatate ani la rand la Ocna Dejului, Cojocna, Ocna Sibiului si Ocna Muresului sau la Praid. Pe tot teritoriul Transilvaniei se intinde un strat de sare gros de aproximativ 400 m, strat din care isi trage originile si Salina Turda.
Despre Salina Turda
Peste stratul maleabil de sare, ani la rand s-au depus sedimente care, in timp, prin greutatea pe care au exercitat-o asupra rocii de sare au dus la apariatia asa numitor ciuperci. Cipercile sunt reprezentate de denivelari ale stratului de sare, denivelari care pe alocuri ajung pana la suprafata pamantului si care masoara pana la 1000 de m; de exemplu, la Turda, o astel de ridicatura masoara cca 1 200 m.
Dovezi ale expoatarii exista la Durgau-Turda, dovezi ce arata ca zona a fost exploatata inca din perioada preromana, in anii 50 i.C.-160 i.C.. Aici, carierele de sare au fost exploatate in camere piramidale de 17-34 m adancime si de cca 10 pana la 12 m latime. O alta cariera de sare care a fost mult exploatata in timp este cea de la Baile Romane. Alte dovezi ale exploatarii in aceasta zona stau sub forma documentelor si uneltelor sararilor descoperite la Valea Florilor, Turda.
http://turismuldinromania.xhost.ro/salina_turda.html
Pagina 2 ~ Alte saloane din aceeasi categorie:
Turism urbanTurism obiectivVacante de vis!Insulele GrecieiGhid practic de calatorie prin orasele lumiiDestinatii de vacantaInformatii turistice SantoriniInformatii turistice MadeiraInformatii turistice AntalyaOferte last minute AntalyaOferte last minute CretaInformatii turistice TenerifeBlog Autentic MaramuresInformatii turistice GreciaTururi castelul Bran - castelul peles, turism romaniaOferte Mare in CroatiaOferte Mare in CipruOferte turistice SpaniaOferte turistice EgiptOferte last minute